DUURZAAMHEID


Het resort ligt aan een beschermd natuurgebied. Het mangrovegebied functioneert als kraamkamer voor de oceaan.

Mangrove red palm village

Het spreekt dus voor zich dat Red Palm Village is gebouwd met respect voor het milieu, de natuur en de dieren die daarin leven. Bij Red Palm Village wordt duidelijk gemaakt dat een luxe,

comfortabele manier van vakantie houden prima samen kan gaan met duurzaamheid, zodat ook in de toekomst bezoekers kunnen blijven genieten van al het moois Bonaire te bieden heeft.

Lees hieronder meer over onze visie op duurzaamheid.

duurzaamheid-2

duurzaamheid-1

ONZE VISIE OP DUURZAAMHEID 

Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland en een bijzonder mooie gemeente van Nederland. Grote delen van het eiland en de wateren er omheen zijn beschermd natuurgebied. Deze prachtige natuur is een trekpleister voor een zeer gemêleerde groep toeristen. Watersporters (zeilen, duiken, surfen, kiten, snorkelen etc.), wandelaars, fietsers: zij weten Bonaire te vinden.

Voor de economische ontwikkeling van het eiland is groei van de toeristische branche essentieel. Er is onder de lokale bevolking veel werkloosheid en groei van deze branche levert de banen op die hier keihard nodig zijn. Maar tegelijkertijd kan groei ook leiden tot aantasting van de natuur en het milieu. Om die reden is het van groot belang dat het toerisme meer duurzaam gaat worden.

Red Palm Village wil hier een voorbeeld voor zijn. Duurzaamheid en comfortabel vakantie houden kunnen prima hand in hand gaan.

Red Palm Village is gelegen aan de Kaminda Sorobon: een pittoreske kronkelweg van Kralendijk langs en door het prachtige mangrovegebied van Lac Bay naar het surfersparadijs van Sorobon. Het mangrovegebied is essentieel voor het eiland: het is de kraamkamer van de oceaan. Het is dus ook logisch dat het Openbaar Lichaam Bonaire strenge eco-eisen stelt aan het bouwen in dit gebied.

Red Palm Village maakt gebruik van de nieuwste, milieuvriendelijke technieken die in het Caribisch gebied nog niet eerder zijn toegepast maar wel een doorbraak kunnen worden voor bouwen in de toekomst. Niet alleen bouwen voor het toerisme, maar wel degelijk ook voor woonwijken.

Ecodenken begint onderaan, dus bij de fundering. Traditioneel gebeurt dat hier op het eiland door beton te storten. De eco-eisen voor dit gebied stellen echter dat het gebruik van beton ter plaatse zoveel mogelijk moet worden vermeden. Na lang zoeken vonden wij de schroeffundering als alternatief voor beton. We hebben grondonderzoek laten verrichten door Ingenieursbureau Civil Environmental & Geotechnical Engineers uit Curaçao en daaruit bleek dat de grond ter plaatste uitstekend geschikt was voor het gebruik van schroeffunderingen. Er is al van meerdere kanten interesse getoond in deze primeur voor het eiland.

Ook voor de traditionele septic tanks van cement die met behulp van chemicaliën afvalwater reinigen is een veel vriendelijker alternatief gevonden; het biofiltersyteem van Eloy Water, dat de Belgische Energie- en Milieuprijs 2014 won. Het bestaat uit 4 betonfibre tanks die onder de grond worden geplaatst en worden gekoppeld aan een intelligent biofilter (het Oxyfix Septic system) dat zonder gebruik van chemicaliën op ecologisch verantwoorde wijze het afvalwater van het park reinigt naar 98% schoon water wat we vervolgens gebruiken voor de ondergrondse driplersystemen van de tropische tuin. Ook met dit systeem heeft Red Palm Village de primeur voor Bonaire en voor zover ons bekend voor heel Caribisch Nederland.

De lodges en overige opstallen van het resort worden aan de buitenzijde voorzien van VinyPlus rabatdelen. Het lijkt hout, maar het is gerecycled hoogwaardig kunststof. Ook weer een materiaal dat hier nog niet of nauwelijks wordt toegepast terwijl het bij uitstek geschikt is voor de omstandigheden hier op Bonaire: hoge luchtvochtigheid met een hoog zoutgehalte en veel wind waardoor hout bijna ieder jaar opnieuw geschilderd moet worden en de aanwezigheid van termieten waardoor een paar keer per jaar met bestrijdingsmiddelen gewerkt moet worden om de termieten te vernietigen.

VinyPlus is onderhoudsvrij en hoeft alleen maar schoongehouden te worden met water. Een prettig bijkomend voordeel is de luchtlaag in de “planken”, deze heeft een isolerende werking waarmee de warmte buiten wordt gehouden. Daarbij worden de lodges gunstig geplaatst op de wind zodat het gebruik van airo’s tot een minimum beperkt kan worden. In plaats van ramen en deuren zijn de lodges overal voorzien van tropische shutters waardoor de wind lekker door de woon- en slaapkamers kan waaien. Bijkomend voordeel is dat er hierdoor niet of nauwelijks muggen aanwezig zijn, want die houden niet van wind.

Bij de keuze van alle materialen is steeds duurzaamheid doorslaggevend geweest. Zo zijn bijvoorbeeld alle kranen en douches voorzien van het Grohe Ecojoy systeem waar het watergebruik fors wordt gereduceerd zonder dat dat zo ervaren wordt. De toiletten zijn rimvrije toiletten (dus geen bacteriën onder rand waardoor chloor ook niet meer nodig is) en voorzien van een waterbesparende sproeikop die veel makkelijker schoon te houden is.

De aanleg van de tuin is gericht op het verrijken van de ecosystemen ter plaatse. De aanwezige kunukugronden zijn vrij kaal en dor en bieden weinig voedsel aan vogels, vlinders etc. Met de keuze van de grotendeels inheemse beplanting wil Red Palm Village het gebied verrijken en aantrekkelijk maken voor de vele soorten vogels en vlinders die het eiland rijk is.

De omheining van het park bestaat rondom uit een prachtige cactushaag. Dit is typerend voor Bonaire, op deze wijze werden al heel vroeger de plantages en tuinen beschermd tegen de wilde ezels en geiten. Ook hier dus geen beton en ijzer, maar een natuurlijk alternatief met ook hergebruik van de cactussen die we hebben moeten kappen om onze grond te kunnen bebouwen. Het entreehek is van hout waardoor het geheel nu prachtig aansluit op de sfeer van de omringende kunukugronden.

Voor de overdag elektriciteitsvoorziening van het park heeft Red Palm Village zonnepanelen geplaatst. De waterboilers, zwembadpompen en jacuzzi draaien overdag met timers op deze zonnepanelen. Verder heeft Red Palm Village zich als eerste resort zich aangemeld voor een partnership met het de groene stroomopwekking van het WEB. Zo hoeven we zelf geen windmolens te plaatsen in een natuurgebied, maar dragen we toch bij aan de uitbreiding van het gebruik van zonne-energie en maken we het mede mogelijk dat de prijzen voor elektriciteit ook voor de lokale bevolking naar beneden bijgesteld kunnen worden. Dat zou niet kunnen als alle grotere verbruikers met eigen zonnepanelen en windmolens zouden gaan werken. Immers, dan verdient het WEB de noodzakelijke investeringen helemaal nooit meer terug. en dat is al moeilijk genoeg op zo’n klein eiland.

Red Palm Village biedt ruimte, rust en privacy voor mensen die willen genieten van al het moois dat Bonaire te bieden heeft. En Red Palm Village bewijst dat deze comfortabele manier van vakantie houden hand in hand kan gaan met duurzaamheid, zodat ook de generaties na ons kunnen blijven genieten van deze prachtige natuur.